Een blik op de emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme

 

De emotionele ontwikkeling bij mensen met een beperking staat al een tijdje in  de kijker. Recente inzichten binnen zowel gedrags- als neurowetenschappen geven namelijk aan dat cognitie en emotie niet noodzakelijk evenredig ontwikkelen. Dit biedt veel nieuwe begeleidingsmogelijkheden rond de psychosociale problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking. Tot nu toe werd een verstandelijke beperking immers hoofdzakelijk gedefinieerd door het cognitief functioneren (IQ) en het aanpassingsgedrag te benoemen. Door de emotionele ontwikkeling (EQ) als bijkomende invalshoek te gebruiken, zijn er meer mogelijkheden in het begrijpen van de betekenis van gedrag, in de behandeling van gedrags- en psychische problemen en in de stimulatie van de psychosociale ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking.


Lees het volledige artikel

 

Autisme voor beginners

in deze basispresentatie nemen we u mee in wat autisme kan betekenen. We benadrukken hierbij dat het echt wel rond basismateriaal gaat, en nog steeds vertaald moet worden naar een persoon en zijn eigenheid, in de context waarin hij leeft en de cultuur waaruit iemand afkomstig is.


 

Download

Aan het werk met autisme

Naar aanleiding van de moeite die mensen met autisme ervaren, startte er in Oost-Vlaanderen een bevraging bij een groep normaal begaafde mensen met autisme. Deze resultaten werden neergeschreven in een aanbeveling, die u samen met wat algemene informatie kan downloaden.


 

download

Sociale vaardigheden

Veel mensen met autisme hebben moeite met sociale vaardigheden. Op een gespreksavond voor de Vlaamse Vereniging Autisme vatten we een aantal dingen hierrond samen. Bent u nieuwsgierig? Klik dan hier om de powerpoint te downloaden

(On)draaglijk Lijden

In het boek (On)Draaglijk Lijden getuigen 26 auteurs over een vorm van psychisch lijden. Ze nemen ons mee achter de Naamloosdekmantel van normaal ogende en functionerende mensen die noodgedwongen een wereld van lijden verbergen, te vaak op de grens van het leefbare. Deze blik achter de schermen van mensen met een vorm van autisme of het syndroom van Asperger, helpt ons ongetwijfeld om meer inzicht te krijgen in hun levensmoeheid en soms ook, hun doodsverlangen.

Lees meer...

Facebook
Pin It